Golfpallon valinta - Lue käytännöllinen opas | Kalavei

golfpallo

Golfpallo on golfissa tärkeä peliväline, jonka kanssa pelaaja on tekemisissä jokaisella lyönnillä. Sopivan golfpallon valinta voi edesauttaa onnistumista omilla pelikierroksilla, vaikka pelin sujuvuuteen vaikuttavat toki myös muutkin tekijät, kuten kentällä vallitsevat olosuhteet, kentän vaikeusaste ja tietysti golfaajan pelitaidot. Jos golfpalloja häviää kierroksilla paljon, on entistä viisaampaa hankkia golfpallot käytettynä uusien sijaan. Käytetty golfpallo on paitsi ekologinen, myös huomattavasti edullisempi valinta pelikentälle!

Tässä oppaassa kerromme tarkemmin golfpallon ominaisuuksista, jotka saattavat auttaa sinua juuri sinulle sopivan golfpallon löytämisessä.

Ominaisuuksien jälkeen kerromme neljä hyödyllistä vinkkiä pallon valintaan!

Kerrataan alkuun muutamia termejä, joita on hyvä tietää:

  • Golfpallon kuori (cover) – Golfpallon uloin osuus
  • Golfpallon kerrokset (layer) – Golfpallon kuori, sekä muut sisäiset kerrokset
  • Pintakuviointi (dimples) – Golfpallon kuoressa olevat kuopat
  • Kompressio – Golfpallon puristusvoima
  • Swingi – Golfpallon lyönti rauta- ja puumailoille
  • Mailanpäännopeus – Kuinka nopea swingi pelaajalla on


GOLFPALLON OMINAISUUDET


Golfpallon ominaisuuksiin vaikuttaa merkittävästi golfpallon kuori (cover) ja sen materiaali, golfpallon sisäkerrokset (layers) ja niiden materiaalit, sekä golfpallon pintakuviointi. Edellä mainitut vaikuttavat taas golfpallon kompressioon, pyörimiseen (spin) sekä pallon lentokorkeuteen (flight). Kerromme lisää näistä ominaisuuksista seuraavaksi. Ominaisuuksiin on hyödyllistä tutustua, kun golfpallon valinta mietityttää.

 

KUORI

Golfpallon kuoren materiaalit voidaan yksinkertaistetusti jakaa kolmeen seokseen jotka ovat:


Pehmeä muoviset golfpallot ovat pintamateriaaliltaan pehmeitä, joiden mallinimiin golfpallovalmistajat liittävät yleensä sanan soft. Pehmeät golfpallot ovat kestäviä ja joustavia. Pehmeän golfpallot ovat pelaajille lähipelissä helposti hallittavissa ja niissä on pehmeä tuntuma. Pehmeisiin golfpalloihin tulee myös herkemmin spinniä.

Kovemman muovin golfpallot ovat pintamateriaaliltaan myös ionomeeria, mutta niiden pinta on kovempi. Kovapintaiset pallot on useimmiten nimetty golfpallovalmistajien mukaan liikkeeseen tai nopeuteen perustuen vahvoilla mallien nimillä. Kovapintaiset pallot lentävät pidemmälle ja lähipelissä niiden osalta ei kannata odottaa niin paljoa spinniä. Avatessa väylällä pallon hallittavuus on helpompi aloittelevilla pelaajilla. Kuten pehmeiden muovien golfpallot, myös kovamuoviset golfpallot ovat kestäviä.

Uretaanikuoriset pallot ovat lähtökohtaisesti kalliimpia golfpalloja johtuen materiaalin kalliimmasta hinnasta. Kestävyytensä puolesta uretaanikuoriset golfpallot eivät pärjää soft tai distance golfpalloille, mutta johtuen uretaanin paremmasta tartunnasta golfmailan lavan uriin, golfpalloon saadaan helposti erinomainen spinni ja näin ollen myös pallon hallittavuus paranee viheriöllä.


KERROKSET


Golfpallon uloin kerros on edellisessä osiossa esitetty kuori. Golfpallojen teknologinen kehitys on ollut nopeaa ja parantanut myös pallojen ominaisuuksia merkittävästi.

Golfpallovalmistajat valmistavat nykyään golfpalloja, joissa on eri kerroksia (layer) jopa kuuteen kerrokseen asti.

Eri kerrosten määrä sekä kerrosten materiaalit vaikuttavat pallojen pelattavuuteen. Lähtökohtaisesti teknologisesti kehitetyimmissä palloissa on enemmän kerroksia. Mitä taitavampi ja kokeneempi pelaaja on, sitä paremmin pelaaja pystyy hyödyntämään näitä ominaisuuksia omassa pelissään.


Esimerkkejä golfpallojen kerrosten määrästä:


2-kerroksiset golfpallot, kuten Titleist DT Trusoft, Titleist Trufeel, Callaway CXR PowerSrixon Soft Feel, Bridgestone Treosoft, Wilson Duo Soft / Dx2 ja Vice Drive

3-kerroksiset golfpallot, kuten Titleist NXT Tour, Titleist Pro V1, Callaway CXR Control, Callaway Diablo Tour, Taylormade RBZ, Srixon Z-star, Bridgestone e6, Wilson Staff Professional ja Vice Pro

4-kerroksiset golfpallot, kuten Titleist Pro V1x, Callaway Chrome Soft, Taylormade Tour PreferredSrixon Z-Star XV, Wilson Staff FG Tour ja Vice Pro Plus

5-kerroksiset golfpallot, kuten Callaway SR2, Taylormade Lethal, Taylormade TP5 ja TP5x.

 

PINTAKUVIOINTI


Golfpallon pintakuviointi (dimples) koostuu symmetrisistä matalista kuopista. Kuopat voivat olla kaikki samankokoisia tai eri kokoisia keskenään. Golfpallojen pintakuvioinnilla on suuri merkitys pallon lentorataan.

Otetaan esimerkiksi minigolfpallo. Pallo on sileä ilman pintakuviointia, joten tällainen pallo lentää huomattavasti lyhyemmän matkan, eikä pelaaja voi hallita lentorataa. Pintakuviointi vaikuttaa siis golfpallon ilmadynamiikkaan, jolloin golfpallo lentää merkittävästi pidemmälle ja on helpommin hallittavissa.

Keskimäärin yhdessä golfpalloissa on noin 336 kuoppaa. Isompi määrä kuoppia pallossa ei kuitenkaan tarkoita suoraan pidempää lentorataa tai parempaa hallittavuutta. 

 

KOMPRESSIO

Golfpallon kompressio (eli puristus) vaikuttaa golfpallon tuntumaan eli siihen, miltä golfpallo tuntuu mailassa, kun se osuu palloon. Mikäli korkealla mailanpäännopeudella varustettu pelaaja pelaa matalan kompression pallolla, ei hän todennäköisesti saa kovinkaan hyvää tuntumaa golfpalloon osuessaan. Vastaavasti matalan mailanpäännopeuden pelaaja ei välttämättä saa hyvää tuntumaa korkean kompression palloon.

Tuntuma palloon vaikuttaa merkittävästi onnistuneiden lyöntien määrään. On siis hyvä valita oikean kompression pallo omalle lyöntivoimakkuudelle.

Pohdi golfpallon kompressiota sen mukaan, kuinka pitkälle lyöt rauta 7 -mailalla. Tässä muutama vinkki:

Lyönnin pituus on 120 – 135 metrin välillä: Suosittelemme pehmeän kompression palloja, kuten Titleist DT Trusoft, Titleist Trufeel, Callaway Supersoft, Taylormade Soft Response, Srixon Soft Feel tai Bridgestone Lady

Lyönnin pituus on 135 – 150 metrin välillä: Suosittelemme keskikompression palloja, kuten Titleist NXT Tour, Titleist Pro V1, Callaway Chrome Soft, Callaway Diablo Tour, Taylormade RBZSrixon AD333 tai Wilson Staff FG Tour. 

Lyönnin pituus on yli 150 metriä: Suosittelemme kovan kompression palloja, kuten Titleist Pro V1x, Titleist Velocity, Callaway Chrome Soft X, Taylormade TP5x, Srixon Marathon tai Srixon Distance.

Mikäli olet aloitteleva pelaaja, yllä olevasta voi olla sinulle merkittävästi hyötyä. On kuitenkin huomioitavaa, että kehittyneet pelaajat saattavat mielummin valita matalamman kompression palloja, vaikka mailanpäännopeus olisi korkea. Tämä siitä johtuen, että edistyneet pelaajat pystyvät paremmin hallitsemaan lyöntiensä nopeutta ja ovat tottuneet matalamman kompression pehmeämpiin palloihin. Kun golfpalloon tutustuu ja sen oppii tuntemaan paremmin se on kuin paras kaveri, eikä sitä vaihda mielellään uuteen. 

 

SPINNI

 

Golfpallon pyörimistä kutsutaan spinniksi. Lähtökohtaisesi kun lähestytään väylän greeniä, spinnin osuudella on enemmän merkitystä etenkin edistyneiden golffaajien osalta, sillä se pysäyttää pallon paremmin.

Spinni on kuitenkin aloittelevalle, korkean tasoituksen pelaajalle joissain tapauksissa negatiivinen asia, sillä avattaessa väylää driverilla, pallon korkea spinni ja huono osuma palloon johtavat pallon lennon todennäköiseen epäonnistumiseen.

Korkean spinnin golfpalloja ovat esimerkiksi Titleist AVX, Titleist Pro V1, Titleist Pro V1x, Callaway Chrome Soft, Callaway Chrome Soft X, Taylormade TP5, Taylormade TP5x, Srixon Z-Star ja Srixon Z-Star XV.


LENTORATA


Golfpallon sivuttaissuuntaiseen lentorataan vaikuttavat golfpallon spinni, mutta lentoradan korkeuteen vaikuttavat lähtökohtaisesti dimplet, eli pallon kuoressa oleva kuviointi. Mikäli et ole tyytyväinen lyöntisi lennon korkeuteen, voit vaikuttaa tähän osittain valitsemalla korkean lentoradan golfpallon. Mikäli taas pallosi lentorata on makuusi liian korkea, kannattaa valita matalan lentoradan pallo.

Matalan lentoradan palloja ovat mm. Titleist AVX, Callaway CXR Power, Taylormade Tour Preferred X, Vice Drive ja Vice Pro Soft

Keskitason lentoradan palloja ovat mm. Titleist NXT Tour, Titleist Pro V1, Callaway Diablo Tour, Callaway SR2, Taylormade RBZ, Taylormade Tour Preferred, Taylormade TP5 ja Srixon Z-Star.

Korkean lentoradan palloja ovat mm. Titleist DT Trusoft, Titleist Pro V1x, Titleist Tour Soft, Callaway Chrome Soft, Callaway Supersoft, Taylormade TP5xSrixon AD333, Srixon Z-Star XV, Bridgestone Treosoft ja Wilson Duo Soft.

 

GOLFPALLON VALINTA - 4 VINKKIÄ JÄRVIPALLON VALITSEMISEEN1. Golfpallon tuntuma ⚪


Suosittelemme golfpallon valinnassa pohtimaan ensiksi sitä, millaisen tuntuman golfpalloon haluat, eli minkälainen kompressio pallossa tulisi olla. Viheriö on se paikka golfkentän väylällä, jossa tehdään tulos. Päästäksesi viheriölle mahdollisimman vähillä lyönneillä, tuntuma golfpalloon tulisi olla sellainen, jolla sinun on hyvä pelata.


2. Pelaajan taitotaso 🏌️


Toiseksi tärkeimpänä kriteerinä voit arvioida omaa taitotasoasi. Tasoituslukusi antaa hyvän osviitan siitä, kannattaako sinun valita Soft, Distance, Premium vai Tour tason pallo.

Jos tasoituksesi on 24 – 54 välillä, suosittelemme keskittymään Soft ja Distance -luokan palloihin riippuen siitä, kuinka kova mailanpäänopeutesi on. Mikäli tasoituksesi on alle 24, voit hyvillä mielin lähteä kokeilemaan erilaisia Premium ja Tour -tason palloja, sillä ne vaativat jo kontrolloidumpaa lyöntiä.


3. Hinta 💰


Golfpallon valinnassa kannattaa pitää myös järki mielessä. Etenkin aloittelevien golfin pelaajien kannattaa ehdottomasti valita käyttöönsä edullisempia järvipalloja, sillä palloja hukkuu ensimmäisillä pelikierroksilla usein paljon. Tour-palloilla pelaaminen on silkkaa rahan tuhlausta golfuran ensimmäisillä kierroksilla.

Järvipallo on parhaimmillaan kerran lyöty golfpallo, eli uutta vastaava peliväline. Järvipallot ovat huomattavasti edullisempia, kuin uutena urheiluliikkeistä ostettu tukku golfpalloja. Suosittelemme puolueettomasti kaikkia golffareita pelaamista järvipalloilla. Näin voit säästää luontoa, mutta myös omaa lompakkoa. Tee siis viisaampi valinta jo heti ja siirry selaamaan tuotteita.

 

4. Pelaa mieleiselläsi pallolla ⛳


Viimeisin suosituksemme on valita pallo oman fiiliksen mukaan. Kannattaa pelata sellaisella pallolla, jolla peli tuntuu luistavan ja sinulla on itsevarma olo kentällä. Golfpallon valinta on jokaiselle golffarille henkilökohtainen asia eikä kaverille sopiva pallo välttämättä sovi itselle ollenkaan. 

Suosittelemme kaikkia golffareita valitsemaan siis sellaisen järvipallon mikä tuntuu itsestään hyvälle mallista ja merkistä riippumatta.

 

Tilaa nyt ja saat ilmaisen toimituksen yli 79 euron ostokselle!